Clicky

20170722

Een stofjas voor een oude baas

Veel mensen houden van muziek. Veel smartphones hebben voldoende geheugen om je hele muziek collectie op te slaan en af te spelen maar je kan ook genieten van on-line muziek. Hedendaagse muziek wordt digitaal opgeslagen en verstuurd en pas op je smartphone wordt de digitale informatie weer omgezet naar geluid.

Je kon vroeger natuurlijk muziek op de radio luisteren maar het was natuurlijk fijner als je zelf het tijdstip van je muziekkeuze kan bepalen. In de vorige eeuw is de platenspeler uit gevonden. De muziek wordt analoog (!) op een vinyl schijf van 30 cm/12 inch geperst. De analoge informatie wordt door middel van een naald afgetast en met versterker weer hoorbaar gemaakt.

Platenspeler (boven) en versterker (beneden)
Ik heb nog, ook vanuit nostalgische redenen, een prachtige platenspeler staan. Onlangs geheel gerestaureerd, voorzien van een nieuwe naald en opnieuw gekalibreerd. Dit baasje is ongeveer 35 jaar oud en werkt nog als nieuw. Bedenk eens een ding in je leven wat zo lang mee gaat en nog goed werkt...

Nu gebruik ik de platenspeler niet dagelijks en staat 'ie dus "stof te happen".  Platen en stof zijn vijanden. Daarom heeft mijn vriendinnetje met kunst en vlijt een mooie stofhoes gemaakt.
 
Platenspeler hoes
Als detail nog een muzikaal borduurtje toegevoegd.




Nu kan de platenspeler nog tijden mee en als ik nog eens een plaat afspeel komen de zoete herinneringen terug. Zoals de vader van Raymond (Everybody loves Raymond) al zei (tijdens het luisteren naar een krakerige jazzplaat):"Now that's music!"

No comments :

Post a Comment

Real Time Web Analytics